De kan give tjeneren besked på, at du snart har tømt dit ølglas eller lette livet for landmænd og gøre lagerstatus til en leg. Og så kan de på få sekunder sikre, at alle 500 passagerer i et Airbus A340 har en iltmaske, hvis uheldet skulle være ude.

Navnet er RFID-tags, og selvom de er små og teknologien i sig selv kan føres tilbage til Anden Verdenskrig, er de kommet for at blive og for at gøre både verden, varelagre og virksomhedernes forsyningskæder til et bedre og mere effektivt sted.

Faktisk støder man dagligt på RFID-tags. Alle bilejere bærer i dag rundt på et RFID-tag i deres bilnøgler. Ligesom der er kommet tags i alt fra pas til kreditkort og kæledyr. En ud af tre mobiltelefoner har indbygget NFC-teknologi (Near Field Communication), mens en tredjedel af USAs samlede tøjindustri også er involveret i RFID-teknologien.

Tine skummer fløden med RFID
De virksomheder, der har opdaget RFID-teknologien, registrerer hurtigt fordelene ved at tagge. Det er det norske mejeri, Tine, et eksempel på. Virksomheden har siden 2013 benyttet sig af sporingsteknologi, og her sparer de tid og penge ved i realtid at holde styr på de produkter, de sender rundt til hele Norge. Med RFID undgår Tine, at mælken bliver sur, da de kan justere produktionen bedre i forhold til efterspørgslen, og efter overgangen til RFID er Tines svind og køb af nye mælketanke således blevet reduceret markant.

En svensk succeshistorie
Også hos Nestlé har man oplevet gevinster ved RFID-teknologi. Da virksomheden fik implementeret et data management system fra MicroTracking. Ifølge Niklas Hild fra MicroTracking sparer Nestlé en uges manuelt arbejde per måned, og sælgerne får tid til 6200 flere besøg – og potentielt mersalg – ude hos kunderne, fordi de ikke længere skal skrive tidskrævende rapporter eller lave manuel optælling af produkterne.

Ingen vand at spilde
RFID har også lettet arbejdet for de ’grønne mænd’, der reparerer HOFORs vandrør. HOFOR eller Hovedstadsområdets Forsyningsselskab leverer hvert år 50 millioner m3 liter frisk drikkevand til en million forbrugere. I samarbejde med virksomheden Veriloc har de udviklet et RFID-system, der sparer virksomheden for både tid og vandspild.

På alle 160.000 ventiler, der sidder placeret rundt omkring på Københavns vandrør, har de nemlig påmonteret RFID-tags. Sammenholdt med GPS- og mobiltelefoner giver disse et overblik over, hvor en eventuel lækage befinder sig, hvad historikken er, og hvordan problemløserne nemmest finder derhen.

 
Forsknings- og innovationschef
Tejs Scharling
Alexandra Instituttet
Åbogade 34
8200 Aarhus N
M+45 40 22 82 12
Etejs.scharling@alexandra.dk