Ny viden og serviceydelser
Målet med dette projekt er at lave dataopsamlings- og analyseløsninger baseret på standard Commercial Of The Shelf (COTS) komponenter, som gør det muligt for SMV’er med minimal indsats at konfigurere sensornetværk, der kan drages nytte af i service- og produktionserhverv.
Målet med dette projekt er at lave dataopsamlings- og analyseløsninger baseret på standard Commercial Of The Shelf (COTS) komponenter, som gør det muligt for SMV’er med minimal indsats at konfigurere sensornetværk, der kan drages nytte af i service- og produktionserhverv.
 

Både Alexandra Instituttet og DELTA har tidligere arbejdet med sensornetværk. I de tidligere projekter er der blevet udviklet de første elementer af 6LoWPAN infrastrukturer for sensornetværk, ligesom der er lavet eksperimenter med både lavenergi- og energihøstende enheder, som teoretisk kan arbejde helt uden tilsyn.

Alexandra Instituttet har erfaringer med indsamling af data via smartphones og med sensorer tilsluttet smartphones - en teknologi som har stigende fokus i markedet for professionelle smartphone apps. Vi vil desuden arbejde med hybridløsninger baseret på crowd sensing/participatory sensing, hvor brugere via egne smartphones kan bidrage med sensordata, der kunne være relevante for overvågning omkring de omgivelser, brugerne befinder sig i – f.eks. det omgivende miljø eller måske brugernes egen sundhedstilstand.

Endelig vil vi understøtte, at man kan tilgå et opsat sensornetværk gennem smartphones. F.eks. kunne en bygning eller et byområde bestykkes med sensorer, og brugerne kunne, baseret på deres øjeblikkelige lokation, få relevante informationer indsamlet af sensorerne. Hvor er der parkeringspladser? - Hvor er der stilhed? - Er der ventetid? - Trafikpropper? - Luftforurening? - Kø ved rutschebanen?

Hardwarefokus vil derfor være på Trådløse Sensor Netværk (TSN) og smartphones, som begge indeholder forskellige sensorer. Vi vil både integrere de to platforme samt undersøge, hvordan man efterfølgende kan analysere indsamlede data fra forskellige platforme, herunder om nødvendigt vælge eller designe nye protokoller til kommunikation.

Der arbejdes med det ovennævnte i pilotprojekter, hvilket skal sikre praktisk anvendelighed for de firmaer, der ønsker rådgivning fra Alexandra Instituttet og DELTA:

  • Råd og teknisk hjælp om anvendelse og udvikling af sensorsystemer (AI og DELTA)
  • Anbefalinger af COTS komponenter (AI og DELTA)
  • Videnspredningsarrangementer (AI og DELTA)
  • Softwareudvikling til og rådgivning om metoder til dataindsamling og analyse (AI)
  • Anbefalinger og hjælp til valg og implementation af netværksprotokoller (AI)
  • Rådgivning om energihøstning fra omgivelserne (DELTA)
  • Råd og teknisk hjælp om udvikling af sensorsystemer (DELTA og AI)
  • Hjælp til optimeringer i forhold til energiforbrug på dataindsamlings-hardware (AI og DELTA)

Rationale for indsatsen

Sensornetværk producerer let store mængder data, og der eksisterer desuden store mængder frit tilgængelige data på internettet. Disse data kan have stor operationel værdi for virksomheder, offentlige forvaltninger mv.

Samtidig er indsamling af nye data ofte en langvarig proces, som kan tage mandeår i en virksomhed. Hvis dette i stedet gøres automatisk og smart, kan virksomheden opnå værdiskabelse og ressourcebesparelse, hvilket kan øge både effektivitet og konkurrenceevne.

Byer er mere og mere afhængige af realtidsdata til planlægning og operationelle formål. For eksempel vil planlægningsopgaver i fremtiden afhænge mere af realtidsdata og åbne datasæt, hvor datasæt tidligere var proprietære og retrospektive. Et eksempel på dette er Barcelona Digital, som bruger analyser af Flickr til at identificere områder, hvor turister tager billeder (Erik Fischer Locals and Tourists).

Det potentiale, der er for at bruge hver eneste kvadratmeter i byerne effektivt (lille video om effektiv brug af plads i bymiljøer), kan f.eks. ses i introduktionen af hustagsgartnerier. Resultatet er grønnere byer, bedre miljø og muligheden for jobvækst. Denne type gartnerier kan have stor gavn af automation og kontrolsystemer til f.eks. vanding og miljøhensyn. Et eksempel kan være intelligente blomsterpinde, der måler fugtighed, lys, surhedsgrad og temperatur og sender det til beslutningstageren. 

Dataindsamling og -analyse kan være med til at løse mange forskellige typer af problemer:

  • Anonymt indsamlede trafikdata kan være med til at afhjælpe trængselsproblemer på veje
  • Langtidsholdbare sensorer kan være med til at give oplysninger om miljø, veje, byinventar osv.
  • Særlige sensorer i sikringsinfrastrukturen i bygninger vil kunne reducere skader efter f.eks. skybrud
  • Reducering af madspild og sikring af kvalitet i fødevareproduktion
  • Overvågning af staldmiljøer – sikring af dyrevelfærd

Vores mål er at opbygge en værktøjskasse, som gør det lettere og hurtigere at realisere ideer ved hjælp af rådgivning, softwareværktøjer og apps, som giver de indsamlede data værdi.

Forsknings- og innovationschef
Tejs Scharling
Alexandra Instituttet
Åbogade 34
8200 Aarhus N
M+45 40 22 82 12
Etejs.scharling@alexandra.dk