Hvert år rammes Filippinerne af mere end 30 naturkatastrofer, der jævner mobilmaster og sætter kommunikationen ud af spil.

To ingeniører fra Aalborg Universitet har sammen med Alexandra Instituttet og Dansk Røde Kors udviklet en enhed, kaldet “Reachi”, der lader nødhjælpsarbejdere kommunikere fra mobil til enhed, uden at det er nødvendigt med adgang til WiFi eller mobilmaster. Teknologien hedder mesh-networking og er den samme teknologi, der blev brugt i forbindelse med demonstrationerne i Hong Kong.

Pernille Skjødt og Ida Stougaard Andersen fra Aalborg Universitet har stået for designet af enheden og har lavet feltstudier på Filippinerne. Studierne viste, at filippinsk Røde Kors, grundet de mange naturkatastrofer hvert år, har et stort netværk af frivillige, der efter en katastrofe ikke har mulighed for at rapportere. De frivillige fungerer som øjne og ører for samfundet og bliver oplært i katastrofehåndtering, men filippinsk Røde Kors kan i dag ikke mobilisere dem hurtigt.

Jan Neerbek, Senior IT Solutions Architect på Alexandra Instituttet, har modnet MESH-teknologien, og ifølge ham kan enheden udgøre et “missing link” imellem filippinsk Røde Kors og de op mod to millioner frivillige nødhjælpsarbejdere, der er i landet.

- Det er nærliggende at bruge mobiltelefoner som kommunikationsmiddel, men i de situationer, hvor alle mobilmaster ryger, giver det ikke mening. Derfor bygger vi på mesh-teknologien, da den lader brugerne kommunikere fra enhed til enhed, uden at det er nødvendigt med adgang til mobilnet eller WiFi, forklarer Jan Neerbek.

Basalt set er mesh et alternativ til traditionelt bredbånd. Det består af et antal enheder, der kobler sig til hinanden i et netværk i stedet for at koble sig på den samme mobilmast. Hvert knudepunkt kan kommunikere med et andet knudepunkt. Hvis et knudepunkt går ned, kan netværket helbrede sig selv, hvilket betyder, at udfald er sjældne.

En af grundene til, at det nu er muligt at bruge mesh i større skala, er at teknologien er blevet bedre. Batterierne holder strøm længere, og radioteknologien er blevet stærkere og billigere. Reachi kan holde strøm i næsten 100 dage. Enheden er designet til at blive opladet fire gange årligt ved hjælp af en 100 mAh solpanel, der kan blive integreret på bagsiden.

Læs mere om Reachi her:
Mesh-netværk hjælper filippinsk Røde Kors (artikel i Alexandra Instituttets nyhedsbrev)
Aarhus-idé hjælper, når mobilen ikke virker - bl.a. ved naturkatastrofer (artikel i Alexandra Instituttets nyhedsbrev)
Mesh-netværk skal sikre kommunikation under naturkatastrofer (artikel i Ingeniøren)

 
Forsknings- og innovationschef
Tejs Scharling
Alexandra Instituttet
Åbogade 34
8200 Aarhus N
M+45 40 22 82 12
Etejs.scharling@alexandra.dk